joi, 21 noiembrie 2013

Luchian, Trandafiri

Stefan Luchian, Trandafiri
Dar drumul spre noi insine e mai pretentios. Uneori pictorul s-a imbracat elegant, si-a coafat parul cu grija, si-a pus la gat, ca Van Dyck, un lant de aur care produce un efect subtil si se priveste incantat in oglinda. A uitat, se pare, de problemele sale. Ii ajunge satisfactia de a-si picta chipul.(Octavian Paler)
 
 
P.S.    Pentru Miha R. care prefera trandafirii rosii! Azi, de ziua ta, te invit sa te privesti in oglinda! Apoi, sa privesti un trandafir rosu pe care l-am pictat pentru tine! L-am desprins din mereu infloritii trandafiri ai lui Luchian.
Tgia., Autoportret




Non perdere l.amore!
 
 

duminică, 10 noiembrie 2013

Scala din Milano



Opera La Scala din Milano a fost unul dintre locurile unde s-a manifestat patriotismul italienilor. Opera verdiana ramane pentru mine in fruntea preferintelor muzicale de acest gen datorita marelui compozitor italian, datorita operelor sale cu subiect istoric (Aida, Lombarzii, Vecerniile siciliene, Nabucco) si, desigur, datorita curentului romantic in care se incadreaza. Numele compozitorului a devenit si simbolul luptei pentru unitatea politica a Italiei (VERDI: Vittorio Emmanuele Re D-Italia). Un alt ideal romantic...
 
 
P.S.     Thales din Milet spunea ca cel mai frumos lucru este Universul. Eu cred ca si Universalitatea muzicii, caci ea uneste inimile. Trubadurul este o opera compusa de Giuseppe Verdi pe un libret de Salvatore Cammarano, scris dupa tragedia El trovator de Antonio Garcia Gutierrez. Am urmarit cu incantare si cu sufletul vibrand, alaturi de oameni dragi, aceasta opera, seara trecuta... postez si o arie preferata, caci libertatea este un alt ideal romantic!

miercuri, 6 noiembrie 2013

Salvi, Fontana di Trevi



 

Fontana di Trevi este o monumentala fantana in stil baroc, cea mai cunoscuta si cea mai frumoasa fantana arteziana din Roma. Ea se afla la capatul unui apeduct numit Aqua Virgo. Nicola Salvi și-a construit capodopera pe baza vechiului proiect al lui Bernini, cel care a proiectat Piazza San Pietro. Cel care vorbea numai despre maretie... si chiar facea lucruri marete...

P.S.

Am revenit la o veche pasiune, la premiile Oscar... de data asta, nu pentru actor neaparat ci pentrù viziune regizorala... un italian celebru, desigur: Federico Fellini. "Daca-ar fi sa fac un film despre viata unui suflet, ar iesi pana la urma despre mine." Imi place acest regizor, scenarist si actor! Dar si mai mult La dolce vita! In egala masura, Otto e mezzo, Amarcord, Prova d"orchestra, La notti di Cabiria, I vitelloni, Tema di Gelsomina. Cu muzica lui Nino Rota (a compus coloana sonora pentru filmul The Godfather), concertul- spectacol din aceasta seara ma are prezenta garantat!

P.P.S. Filmul La dolce vita a fost filmat la Roma, orasul visurilor mele. Sper sa ma intorc acolo curand caci am aruncat de cateva ori o moneda in Fontana di Trevi! Si dorintele se implinesc mereu! Pentru Irina Condurachi, stie ea de ce!

duminică, 3 noiembrie 2013

Degas, Clasa de dans

 


Se spune ca un pictor este si un excelent cunoscator de oameni. O poate demonstra sI Degas in pictura de mai sus, unde este de remarcat realismul scenei... Pictorii surprind deseori cronica vietii, pe panzele lor, fie prin colorit, fie prin compunerea siluetelor aflate in ipostaze diferite. Or fi ei adevaratii cronicari!? (recent am vorbit despre Cronica pictata de la Viena... emoticon aflat in deriva istoriceasca... dar nu la clasa!... caci profesorul domina scena!). Priviti si profesorul din pictura lui Degas!

P.S. Am ramas in lumea baletului si saptamana aceasta alegand Spargatorul de nuci, din seria celor trei balete compuse de Ceaikovski. El are la baza un basm al lui E.T.A. Hoffmann, Spargatorul de nuci si regele soarecilor. Nu postez un fragment muzical din Ceaikovski ci postez un clip muzical ce imi aduce de fiecare data starea de basm. Stare pe care chiar o traiesc! Fairytale, cantata si compusa de un alt talentat rus, Alexander Rybak.


P.P.S. De la un soricel din basm, catre Alexander R., cel care iubeste si o balerina... cea din pictura de mai jos, nu alta!
 Topolina di fairytale...