duminică, 28 iunie 2015

Laurencin, Acuarela

.
Marie Laurencin, Acuarela 



   O acuarela cu chip de femeie, de Marie Laurencin, desprinsa parca din L`ete indien! Fluida,  suava si acoperita de flori cum sunt toate portretele feminine ale pictoritei frantuzoaice, indragostita de poetul si prozatorul de origine italiana, Guillaume Apollinaire. Dar nu critica de arta vreau sa fac aici si nici sa mai spun ca Apollinaire cu asta s-a indeletnicit o vreme. Vreau sa-ti las un P.S. de ziua ta (si, culmea, si de ziua mea), incarcat de lectura, muzica, filme- musai comedii si picturi  de vara! La multi ani, Mi si mie!

    P.S.      “Îți aduceam pământul în care fuseseră mai înainte flori. Ți-l presăram pe păr. Ce cădea pe jos călcam în picioare, iar ce cădea pe sâni dădea rod. Iar sânii îți înfloreau, se făceau multicolori și luminau...”(Stefan Caraman, Scrisori catre Rita). Nu stiu daca Stefan Caraman s-a inspirat din romanele erotice ale lui Apollinaire dar cartea merita oricum citita! Primeste-o in dar, ca toate celelelalte carti pe care ni le-am oferit, reciproc, cam 15 ani, de ziua noastra,  in cel mai frumos ritual al prieteniei! Acum o facem on line, eu aflandu-ma in avionul unei vacante prin Italia, tu, aflandu-te, ca de obicei, cu sufletul, mai aproape de Paris!



luni, 15 iunie 2015

Matisse, La blouse roumaine

.
Henri Matisse, La blouse roumaine


   Este cunoscuta prietenia lui Matisse cu pictorul roman Theodor Pallady, printre alte impliniri sufletesti,  sursa de inspiratie pentru ia romaneasca. Este de prisos sa spun eu, aici, ca 24 iunie este Ziua Sanzienelor si ca ar fi frumos sa purtam o ie, ca semn al traditiei romanesti. Nu astept insa, data din calendar pentru a sarbatori un eveniment ci aleg un moment pentru a exprima o stare. Starea de admiratie la adresa Papei Francisc care, ieri, a transmis, de  la Vatican, un mesaj special pentru romani. A ales sa ne reaminteasca de noaptea de 12 spre 13 iunie 1941 cand sute, posibil mii de copii,au fost deportati din Basarabia. Daca Papa Francisc nu a uitat acest eveniment trist al istoriei, de ce am face-o noi, romanii??? In Piata San Pietro din Roma s-a purtat ieri, ia romaneasca, in avans de Ziua Sanzienelor, ca semn de aducere aminte a unei file istorice. Un alt motiv sa spui ca  Roma este cu un pas inainte! In istorie si... in moda.


P.S.   Poate chiar istoria ne indeamna sa purtam o bluza autentic romaneasca! Unii au pictat-o, unii au purtat-o, unii au cantat-o, iar altii au celebrat-o! Personal am imbracat-o (in Maramures) si o voi purta si la Expo Milano, in curand, pentru ca istoria ma obliga!!!






marți, 9 iunie 2015

Tgia., Camp cu flori

Tgia., Camp cu flori



         Carmen, te rog sa stabilesti tu in ce faza a zilei am ales sa-ti ofer un Camp cu flori! Daca vei privi in partea din stanga, impartind tabloul cu o linie verticala imaginara, vei descoperi un Rasarit. Ti-l ofer, azi, de ziua ta! Daca vei privi in partea dreapta vei vedea un Apus de vara, incandescent! Ti-l ofer si pe acesta! 

P.S.   Stiu ca esti la concertul lui Andre Rieu de ziua ta, dar vei face loc, in inima ta vesela, si culorilor din pictura mea! Pentru ca sunt toate! La multi ani, Carmen!



marți, 2 iunie 2015

Hayez, Meditazione sulla Storia d`Italia

.
Francesco Hayez, Meditazione sulla Storia d`Italia


Aleg astazi, din Romantismul italian, Hayez! Francesco Hayez. Principalul artist al secolului al XIX lea. Il aleg pentru compozitiile sale istorice, portretele expresive si pentru entuziasmul cu care a participat, in mod direct, la formarea statului italian. Aleg astazi alegoria Italiei sub forma unei femei care mediteaza cu o carte in mana, carte ce cuprinde istoria si gloria unui stat ce astazi serbeaza Ziua Republicii!

P.S.  As fi ales astazi Sarutul lui Hayez, tot ca o tema romantica, insa Meditazione sulla Storia d`Italia cuprinde toata istoria… si cea a sarutului. La multi ani!
.
Hayez, Sarutul