miercuri, 30 decembrie 2015

Giotto, Cappella degli Scrovegni



    Sarbatorile de iarna coincid, in mod cert, cu o minima vacanta linistita, in spiritul firesc si religios al oricarui crestin. N-am sa calatoresc,  asadar, cu fapta, la acest sfarsit de an, ci doar cu gandul, la toate frescele lui Giotto, vazute iarna trecuta la Padova, picturi ce compun Cappella degli Scrovegni. Bilant inevitabil printre virtuti si vicii…  De calatoria mea vorbesc… Giotto le-a asezat intr-o ordine desavarsita si intr-o maniera in care emana din sine culorile. Acel albastru. Albastru Giotto. 







sâmbătă, 19 decembrie 2015

Bruegel cel Batran, Turnul Babel


 .
     
  .  
   In aceeasi atmosfera vieneza ma situez si in decembrie 2015, ca in fiecare an, de altfel, chiar daca atmosfera are o sursa diferita (intr-un an, un spectacol cu muzica vieneza, in altul, vizionarea unei expozitii dedicate lui Klimt, etc.). Anul acesta, spiritul cultural vienez a fost adus intr-o sala de cinema, prin filmul “Muzeul vienez”, la a carui premiera am participat. Documentarul are in prim plan Muzeul de Istorie a Artei din Viena si este o calatorie interesanta in timp si spatiu cultural. Sunt mai bogata in urma acestei calatorii virtuale si sper, cat de curand, sa pasesc prin acest muzeu. Deja ii stiu cateva dintre secrete.


P.S.    Am ales ca postare Brughel cel Batran, Turnul Babel, imagine aleasa pentru afisul filmului… dar si ca o continuare a primului meu articol cu care, in decembrie 2012, imi deschideam blogul. Era atunci Masacrul inocentilor, Brughel, desigur, maestrul picturilor hibernale si al tematicii religioase. 



sâmbătă, 12 decembrie 2015

Cheller, Iarna in mahala



Jean Cheller, Iarna in mahala

  Am desprins, din mahalalele Bucurestiului pictate de Cheller, aerul boem al unui oras, numit “Micul Paris”… strazi si cladiri cu aer frantuzesc, un binom chromatic alb-negru preferat si ici colo un mozaic paletat de lumini-culori: rosu, oranj, albastru, verde. Am cautat in poeziile lui Nichita un tablou care sa compuna o iarna, binom chromatic alb-negru si un mozaic paletat de lumini-culori: rosu, oranj, albastru, verde…  si am gasit-o: “Visul unei nopti de iarna”!

P.S.  Pentru maine, 13 decembrie, de ziua aducerii aminte a poetului Nichita!

E iarna, si eu stau intins, pe sub cetini,
si miezul de lava il iau si il pun
sub crestet, si tot nu adorm.
Si, intruna,
din mine spre tine
rasar si apun.
 ( N. Stanescu, “ Visul unei nopti de iarna”)


Iarnă
Peisaj de iarnă





duminică, 6 decembrie 2015

Basilica San Nicola



   
  Basilica San Nicola din Bari este o bijuterie arhitectonica, cu atat mai valoroasa cu cat s-a si pastrat in forma originala. Portalul principal cu porticul strajuit de un Sfinx, Portile Leilor, pristolul cu frumoasele capiteluri, arcadele curtii interioare si toate celelalte  elemente decorative completeaza insa, ceea ce catedrala are mai valoros: relicvele Sfantului Nicolae!  Ele au fost aduse la Bari, in timpul papei Urban al II lea, acel papa care a chemat crestinatatea intreaga la cruciada.


P.S.   Patronul spiritual al saracilor si orfanilor, al tinerelor fete, al marinarilor, al negustorilor si al trezorierilor, chiar si al hotilor, isi revarsa aura sfinteniei in egala masura, in Apusul cat si in Rasaritul Europei.