duminică, 15 mai 2016

Michelangelo, David




  Mă situez, zilele acestea, tot în peisaj italian, prin faptul ca urmăresc Turul Italiei la ciclism ( etapa a 8 a, cea de ieri, a fost câștigată de italianul Gianluca Brambilla) și Turneul de tenis de la Roma, unde, în scurt timp se va disputa finala masculină. Abia aștept și manifestările artistice de pe teren, căci, e știut, la Roma, totul e posibil... Nole a scris aseară, în autograful oferit televiziunilor,  ROMA -AMOR e!  Ii doresc să obțină trofeul!


P.S.     Sculptura romană, cu influențele sale etrusce și grecești, oferă perfecțiunea trupului uman!  Cu sport, ea poate fi atinsă! In artă, poate fi admirată! Astăzi, David al lui Michelangelo, în plină Renaștere!



P.S.      Chiar daca ai pierdut, Nole, eu joc in continuare cu HEAD!  Iar termobag-ul meu are semnatura Novak Djokovic!!!!










duminică, 8 mai 2016

Fouquet, Încoronarea lui Carol cel Mare



Jean Fouquet Tours, Încoronarea lui Carol cel Mare


    Lui Carol cel Mare i s-a mai spus și Pater Europae, unii istoriografi văzându-l ca părintele fondator al Franței și Germaniei. Carol, regele francilor și întemeietorul Imperiului Carolingian, s-a dus în anul 800, de Crăciun, la Roma, pentru a fi uns, de către papa Leon al III lea, ca prim împărat al Europei Occidentale. Practic, el a creat, în zorii Evului Mediu, o identitate europeană.  Pictura renascentistului Jean Fouquet surprinde acest act politic și religios al Europei medievale.


P.S.    Papei Francisc i s-a decernat, recent, ”Premiul Internațional Carol cel Mare al orașului Aachen”, pentru merite aduse unificării Europei. Prin tradiție, acest premiu se decernează de Înălțarea Domnului și se bucură de un mare prestigiu, încă de la inaugurarea sa, din anul 1950.  Papa Francisc m-a impresionat încă o dată, pentru viziunea sa politică și religioasă, motiv pentru care îi recitesc cartea scrisă în cuvinte simple și directe...  cam cum ar trebui să comunice orice politician cu viziune.