duminică, 30 noiembrie 2014

Tgia., L'Inverno con Vivaldi



Iarna cu Vivaldi.  In mod sigur m-a inspirat Vivaldi pentru noua pictura de azi, inceputa de ieri...  pentru ca la final mi-au iesit copacii dansand! Cel putin eu asa ii vad. Sa zicem ca arcusul viorilor se aude din fundal, acolo unde, cel mai potrivit zapezii scartaitoare i se asociaza ecoul unei capele. Eu nu le-am spus copacilor sa danseze dar ei asa au simtit sa faca! Si se bucura iarna cu...  Vivaldi!


duminică, 23 noiembrie 2014

Muzeul Peles


 Castelul Peles, devenit Muzeu in anul 1953.



      Un personaj istoric cu nume german. Un personaj istoric care a calatorit cu pasaport fals, pentru a traversa Austro-Ungaria, ostila intereselor sale, dar pentru un scop maret, acela de a deveni primul Rege al Romaniei, Carol I. A ales un loc pitoresc pentru Resedinta de vara a regilor Romaniei, Castelul Peles din Sinaia, acolo unde Gustav Klimt realiza frizele, pictura de plafon si o galerie de portrete cu stramosii regelui. Un personaj istoric care aducea prin tot numele sau de Hohenzollern, toata disciplina, puterea de munca si seriozitatea unei natiuni aflata si ea in plin proces de unificare. Un personaj istoric care asculta cu placere muzica tunurilor romanesti  atunci cand tara sa  lupta pentru Independenta! Un portret istoric cu cel mai vertical  mod de gandire politic dar care scria in zig-zag.  Ultimul sau cuvant scris in jurnal, cu o seara inainte de a muri, acum 100 de ani, era Shne (zapada) langa care aduga o cruce.

P.S.  Pentru un decembrie ce poate sa aduca prima zapada, pentru Klimt vienezul care a pictat la Peles, pentru un Rege de la a carui moarte se implinesc anul acesta 100 de ani si pentru toate personajele istorice de mai jos care compun clasa a VI a B!!! 

 

sâmbătă, 15 noiembrie 2014

Muzeul Aga Khan

.
 Muzeul Agha Khan, Canada




     In urma cu doua luni se inaugura la Toronto Aga Khan Museum, primul muzeu dedicat artei si culturii islamice. Expozitii de tot genul, picturi, ceramica, instrumente muzicale ce aduc in prim-plan cultura musulmana, din Spania- limita sa occidentala- si pana la China- limita sa, in Orient. Constructia  muzeului este  realizata in stil minimalist, totul fiind studiat pana la cel mai mic detaliu si, evident, completata cu un parc in aer liber. Ce mi-a atras atentia este constructia realizata din granit alb, singura concesie coloristica fiind casa scarii, de un blu-lapis, recunoscut de mine de parca as fi pasit pe acolo... as vrea eu... Prefer, asadarsa scriu despre preocuparile oamenilor normali (arta si natura), decat sa comentez agitata politica din tarisoara noastra... vorba cuiva-cineva-contemporan-undeva-candva: “ eu cu cine votez???”.

P.S.   Pentru profesori!!! Pentru K!!! ( Aga Khan...sau Klaus...)  in fine, pentru profesori!!!




joi, 6 noiembrie 2014

Echaurren, Ramones



.
Pablo Echaurren, Ramones.



      Tehnica grafica are propriul ei limbaj expresiv. Liniile clare, aparent infantile, pot transforma o pictura tensionata coloristic intr-un camp vizual unduios- linistit sau pot crea o adevarata agitatie intr-o pictura calma. In oricare dintre ipostaze, rezultatul reflecta personalitatea artistului. Daca in evul mediu miniaturile reflectau si gustul pentru frumos,  imaginea colorata cu minutiozitate intregind textul scris,  astazi, in zilele noastre, tot mai multi graficieni reinterpreteaza arta in viziune proprie, resusind sa concentreze in adevarate volume, pagini de viata si sentimente. Am cumparat recent cartea “Vincent”, cu tehnica grafica a cartii realizata de Barbara Stok, si l-am descoperit pe Van Gogh  intr-o maniera stilizata. Mi-a placut ce a facut aceasta artista si vorba lui Pablo Echaurren (contemporanul de mai sus), “pittura  e fumetto, artista perfetto!!!”. 

P.S.   Ma apuc de lucru. Langa artist.

.