luni, 26 octombrie 2015

Manastirea Sinaia



     Ma incanta sa recitesc despre istoricul Manastirii Sinaia, asa cum ma incanta sa o revad... pe Muntele Sinai inca n-am ajuns, dar port cu mine mesajul de acolo... Roberto Benigni il explica si convinge! De fapt, emotioneaza! De-am asculta...


   P.S.         Nihil sine Deo. Blazonul regal. De Ziua Regelui, 25 octombrie...  am recreat secvente!

P.S.2       Auguri, R.B. per il tuo compleanno che e oggi!



joi, 22 octombrie 2015

Miniatura medievala, Simmaco si Boezio

.

  Simmaco si Boezio... doi dintre ilustrii invatati ai sfarsitul Antichitatii. Ma opresc astazi  asupra celui de-al doilea, cel care i-a studiat pe Platon si Aristotel la Scoala din Atena...  cel care a scris patru tratate despre stiintele fundamentale ale timpului sau: aritmetica, filosofia, astrologia si muzica, insa cea mai cunoscuta dintre operele sale ramane „De consolatione philosophiae”, scrisa in inchisoare, locul unde va muri, prin chinuri groaznice, la 23 octombrie, anul 524, in orasul Pavia. I-am citit (in traducere) parte din „ Consolatii...” si i-am vazut mormantul, in Basilica San Pietro in Ciel d’Oro, Pavia.


sâmbătă, 10 octombrie 2015

Boldini, Verdi

.
Giovanni Boldini, Giuseppe Verdi 

 Verdi este compozitorul meu preferat. Arcusul viorilor, cele care predomina  in operele lui, temele de inspiratie romantica, in majoritate teme istorice si compuse cu mare emotie sufleteasca,  nervul sau politic, caci a fost ancorat si in destinul unificarii Italiei, generozitatea lui ca om, lasand in urma un spital si un azil de batrani pentru muzicienii care nu au posibilitati de trai il claseaza in randul geniilor secolului al XIX-lea.


P.S.   Portretele lui Boldini sunt remarcabile. Desi predomina femeia, in compozitiile sale, „ Woman in black”, „Marthe de Florian”, „Lady admiring a Fan”, „Model and the mannequin”, „The actress Rejane and her dog”, etc., aleg astazi, 10 octombrie, ziua nasterii lui Verdi, un portret inconfundabil: cel  al compozitorului!



sâmbătă, 3 octombrie 2015

Tgia., Marsala




    Am citit ca toamna asta se poarta marsala! Si e chiar musai sa te asortezi cu toamna! Musai sa porti marsala la pantofi, poseta, ruj, camasa chiar si ce s-o mai gasi... poate s-o porti ca... stare! Da, starea marsala! Ca vinul de toamna in pahar! Ca inima imbujorata mar! Ca strugurii culesi acum! Ca mine si pictura mea!


P.S.     Marsala nu putea fi decat de origine... italiana! E locul acela unde Garibaldi cu ai sai 1000 de voluntari debarcau in Sicilia si, daca nu ma insel, voluntarii lui purtau camasi rosii... marsala!