miercuri, 27 ianuarie 2016

Krafft, Wolfgang Amadeus Mozart



Barbara Krafft, Wolfgang Amadeus Mozart


    S-a născut într-o zi de 27 ianuarie, la Salzburg, iar anul acesta se implinesc 260 de ani de la nașterea  compozitorului. Și-a luat numele de Amadeus, cănd se afla în Italia,  numele fiind traducerea latină a lui Theophilus (iubitor de Dumnezeu). Despere genialitatea lui s-a vorbit încă din timpul vieții, nu doar post mortem. Barbara Krafft, pictorița austriacă, i-a realizat mare parte dintre portrete, iar postarea de astăzi ar trebui să se deschidă cu muzica lui Mozart si apoi cu portretul său, căci nemurirea a căștigat-o prin creația sa: 41 de simfonii, 17 opere, zeci de concerte pentru pian și orchestră, clarinet, vioară, harpă, flaut, serenade, etc. Motto-ul compozitorului a fost: ”Mă simt cuprins de muzică. Muzica este în mine.”


P.S.   Viena a fost multă vreme capitala mondială a muzicii clasice. Nu pot ramăne în afara frazei fără să completez că mă pregătesc să o revăd, căt de curănd. Muzică, picturi, istorie, prieteni, într-o călătorie de vacanță, așa cum mi-am propus să fie tot anul!




sâmbătă, 23 ianuarie 2016

Tgia., Nebun de alb




“ La qualita della tua vita non si misura da quello che possiedi ma dalle emozioni che vivi ogni giorno.” 

P.S.  Cat de norocoasa sunt pentru emotiile ce le traiesc! Azi, emotiile mi-au fost daruite sub forma versurilor lui Adrian Paunescu, Nebun de Alb. Dar Regina Neagra poarta intotdeauna o rochie albastra...
   

Un an mai tarziu...




P.S.     Eu stiam de aceste versuri dedicate, dintr-o mare iubire, Elisabetei Polihroniade, de catre Adrian Paunescu. Azi a murit ”Regina Neagra pentru vesnicie... cu chip slavon si nume de regina”... Elisabeta Polihroniade.  Asa ca re-postez, in memoriam, o pictura aparent banala dar plina de ”gesturi imprudente”. La randu-mi, o re-dedic!

miercuri, 20 ianuarie 2016

Tiziano, Bachanale

Click!
 Tiziano Vecellio, Bachanale



Lui Tiziano i s-a mai spus și ”Soarele Veneției”. Cuori și forme pentru portrete unice, talent ce a îngenunchiat un împărat, un nume aproape egal cu Michelangelo.


P.S.      ”Între artă și tradiție” este tema Carnavalului de la Veneția, din acest an, ce va începe in cateva zile. În plină iarnă, se anunță, deja, culorile pline de viață ale primăverii iar Carnavalul n-a obosit să o tot facă, de prin  secolul al XI-lea și pănă astăzi.  A avut ca punct de plecare ritualurile din Egiptul Antic, apoi celelalte festivitati din Grecia si Roma Antică iar în prezent poți călători prin toate compartimentele vieții unui oraș și prin mai multe epoci istorice...  purtând, obligatoriu, o mască!  ”Bauta”, ”Moretta”,”Gnaga” și altele pot fi găsite la ”Carta Alta”, cel mai faimos magazin de măști din Veneția. 


joi, 14 ianuarie 2016

Bălașa, Luceafărul Eminescu


Sabin Bălașa, Luceafărul EminescuImagini pentru sabin balasa luceafarul


 Geneza oricărui mit presupune o emoție impărtășită. Desfacerea lui este și emoție și argument. Cartea istoricului Lucian Boia lămurește ambele laturi dar mai ales invită ca Eminescu să fie citit!

P.S.     SI RECITIT!!!!!!!!!

duminică, 10 ianuarie 2016

Modigliani, Nud culcat

nud culcat tablou Tabloul Nud culcat, vandut cu 170,4 milioane de dolari, record absolut pentru operele lui   Modigliani !

      "Nud culcat." Al doilea cel mai scump tablou vandut vreodata la o licitatie, dupa “Femeile din Alger”, de Pablo Picasso, achizitionat in luna mai 2015 pentru 179,4 milioane de dolari. " Nud culcat" a fost vandut la licitatie, recent, pentru suma de 170.4 milioane de dolari! 

P.S.   Inceput de An cu expozitii de arta, calatorii, muzica, filme si lectura de calitate, sport si iubire, asta imi doresc!