joi, 12 septembrie 2013

D. Dumitrascuta, Opera autumna


 Dorin Dumitrascuta, Opera autumna



“Constitutia inimii”
Inima, organul vital al corpului nostru, poate ca ascunde cele mai tainice mistere ale omenirii. Ne putem considera oameni cu inimi impietrite, inimi iubitoare si inimi visatoare. Ne incadram in aceste categorii. Fie ca e vorba de oameni iubitori sau de orice tip, toti ne-am intrebat oare cum functioneaza inima. Sentimentele simtite, intamplarile petrecute, toate genereaza emotii. Cei mai mari savanti din lume au incercat inca din cele mai vechi timpuri sa dea explicatii purtarii noastre, impulsurilor, de ce iubim sau de ce uram. Daca au reusit sau nu, este la optiunea fiecaruia sa inteleaga.
Au incercat si domeniile legate de medicina si  psihologie sa dea explicatii. Rezultatele au fost pur si simplu niste definitii si  teorii savante despre care nu putem spune ca ne-a cuprins vreun sentiment la citirea lor.  
Constitutia aceasta are dreptul sa o traiasca fiecare, sa o dezvolte si sa o aplice fiecare om. Acest drept nu ar trebui sa ni-l violeze nimeni, nici cea mai inalta organizatie, acest drept de a fi oameni.
Tocmai pentru ca noi suntem diferiti, acest lucru duce la interactiunea dintre persoanele, corpurile, mintile si inimile noastre. Putem desprinde de aici  cateva reguli sau principii.
Titlul I
Iubeste pentru a fi iubit
Toti trebuie sa intelegem acest lucru, daca vrem sa ne fie bine, daca vrem sa avem pe cineva pe lumea asta si sa nu stam inchisi ca intr-o cochilie si sa ne negam sentimentele umane.

Titlul II
 Adevaratii oameni sunt cei care nu ies in evidenta
Probabil aceasta presupune o dilema, cred ca o multime de genii s-au nascut, au trait, au murit, au fost uitati. Probabil ca cei mai multi au trait intr-o umila mizerie, au dus o viata grea si pana la urma au cedat lumii acestea aspre si lipsite de mila.
Titlul III
Viata nu o inveti ca pe o poezie, o traiesti!
Multi oameni cred ca nu inteleg adevaratul scop al vietii. Ei  incearca sa “ invete” fiecare intamplare si nu sa se bucure de clipa frumoasa pe care au trait-o. Cum spunea un filosof grec: “ traieste-ti viata!”.

Titlul IV
Sa nu ai incredere in nimeni, decat intr-o persoana care este tot una cu tine din lume
Multa lume pe acest pamant este o adevarata masina a minciunilor. Toti te tradeaza sau cel putin majoritatea. Persoanele apropiate, familia te pot sprijini dar numai o persoana pe lume te poate iubi.

P.S. “ Jignim pentru a ne afla in treaba/ Traim pentru a fi oameni,/Iubim pentru a atinge fiorii inimii”.


P.P.S.   Aceasta a fost rezolvarea unui test a unui elev de clasa a VII a, la Educatie Civica, dat de mine la clasa, in anul 2000.  Cerinta a fost urmatoarea: Alcatuiti o “constitutie proprie”, respectand structura constitutiei clasice. Am avut reala surpriza sa citesc  acest mic eseu al elevului Dumitrascuta Dorin  (a tinut sa se semneze pe test si cu pseudonimul Matrix...). A fost olimpic la istorie, a fost cel mai inteligent elev pe care l-am avut la clasa, poate in ultimii 12 ani! si- mi doresc acum, la inceputul noului an scolar, sa mai am astfel de elevi speciali. I-am pastrat testul si un mic desen pe care l-a anexat testului caci era pasionat si de aceasta arta. Astazi il intalnesc deseori pe Dorin la spectacole, teatru si opera.  Si citesc si ce comenteaza pe FB si vad ca are acelasi bun condei. Te felicit, Dorin! Anexez desenul pe care l-ai facut intr-un minut, la terminarea testului, in clasa si pe care l-ai intitulat Opera autumna.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu