duminică, 31 august 2014

Tgia., Rasarit




 

Zorba vs. Zen vs. Zarathustra

   Spunea cineva ca valoarea unei carti se masoara prin ceea ce poti lua din ea. Iau din Ecce homo a lui Nietzsche, recitita zilele astea, cele 12 rostiri ale cuvantului Dumnezeu (cu stupoarea ca tocmai cel mai mare filosof ateu face aceasta rostire intr-o carte de numai 145 de pagini), apoi iau muzica lui Wagner si mai iau si un citat din (de departe una dintre preferate) Asa grait-a Zarathustra. Mai exact fragmentul “Cantecul de noapte- nemuritorul planset al celui care este osandit sa fie, nu sa iubeasca, prin belsugul sau de lumina si de putere, prin insasi natura sa de Soare.”

Noapte e acum; acum vorbesc mai distinct toate izvoarele care zvacnesc. Si sufletul meu este si el un izvor zvacnind.
 Noapte e acum; abia acum se desteapta toate cantecele celor care iubesc. Si sufletul meu este si el cantecul unui indragostit.
Ceva nepotolit, ceva care nu poate fi ostoit este in mine, si vrea sa se faca auzit. Un jind dupa iubire este in mine, care vorbeste insasi limba iubirii.
Lumina sunt eu; o, daca as fi noapte! Dar aceasta este singuratatea mea,  ca sunt incins cu lumina.
O, daca as fi intunecat si noptatec! Cum as vrea sa-mi potolesc setea la sanul luminii!
Si pe voi insiva as vrea sa va mai binecuvantez, voi stele mici, licaritoare si voi licurici de acolo!- si sa fiu fericit pentru darul vostru de lumina...
Cine daruieste mereu, primejdia lui este ca isi pierde rusinea; cine imparte mereu, mana si inima lui au bataturi de prea multa munca de a imparti...
Multi sori cercuiesc in spatiul pustiu; pentru toate cele ce sunt intunecate, ei vorbesc cu lumina- pentru mine ei tac.
O, aceasta este vrasmasa luminii fata de ceea ce lumineaza, fara mila trece ea pe drumul ei...
 Noapte e acum; o, dar eu trebuie sa fiu lumina! Si insetare de cele ce sunt noptatice! Si insingurare!
Noapte e acum; acum vorbesc mai distinct toate izvoarele care zvacnesc. Si sufletul meu este si el un izvor zvacnind.
Noapte e acum; acum se desteapta toate cantecele celor care iubesc. Si sufletul meu este si el cantecul unui indragostit...”



P.S.   Soarele aceluiasi Rasarit, by me.

vineri, 29 august 2014

Tgia., Rasarit





   ZORBA vs. ZEN

    M-am tot gandit ce pictura sa postez astazi, 29 august, o zi atat de apropiata de sfarsitul verii (everything is very good). M-am gandit initial sa postez un Rasarit, by me, fiindca tot l-am trait si pictat, vara asta, apoi m-am gandit sa caut un colt de plaja alb-negru pe care danseaza Zorba (dar nu l-am gasit, motiv pentru care dixit ca de asta e Zorba unic). Apoi am cautat febril/febrila (nu sunt sigura care-i forma corecta dar am o senzatie Zen ca sunt valabile ambele) prin “Marinele”-color ale lui Tonitza, Iser, Demetrescu si... si nu m-am putut decide (everything is very good).  Cu alte cuvinte, ce importanta are ce imagine postez pe blog atata timp cat everything is very good?! Cu Zorba chiar incep de luni, de-a dreptul si cu dreptul (incep oficial primul curs de dans) spre disperarea lui Zen pe care nu-l pot inca atinge cu niciun Namaste. Dar ce importanta are atata timp cat everything is very good?! Leit-motivul e din Sega, Namaste si e de citit!



P.S.     Lui Zorba! Alexis Zorba care, sper, ma va face Zen! 





vineri, 15 august 2014

Monet, La Manneporte


 Claude Monet, La Manneporte



    Ma gandesc ca asa cum poezia nu se naste intotdeauna din minte, nici proza nu poate ascunde din simturile ce-i stau in spate. Simturi ale unui intreg, ale acelui intreg care iti poate activa toate amintirile, ale acelui intreg care pastreaza adolescenta, ale acelui intreg care vede frumosul.  Nu am astazi, la indemana si la vedere, mai potrivit decat MONET, cel care a imortalizat florile si marea. Cel care a imortalizat clipa.

P.S.    “Monet era doar ochi”- spunea despre el, Cezanne... ”dar, Doamne, ce ochi!”
P.P.S.   "Impresionismul este sentimentul clipei, aceasta fiind problema instinctelor." (C. Monet)


Claude Monet, Stanci si faleza in aval

Claude Monet, La Porte d'Aval avec des bateaux partant à la pêche


Impresie. Rasaritul meu.