marți, 25 octombrie 2016

Picasso, Femme assise

Imagini pentru picasso femme assise

 “Când eram mic mama mi-a spus: “Dacă te duci în armată, vei deveni general. Dacă te duci la seminarul teologic, vei deveni Papă.” În schimb am devenit artist şi sunt Picasso


P.S.   Picasso e născut astăzi, 25 octombrie! Mai jos, o altă pictură a artistului pe care am fotografiat-o în Muzeul Albertina din Viena.



luni, 10 octombrie 2016

Verdi, Aida

Imagini pentru verdi aida

P.S.   Pentru ca astăzi, 10 octombrie...  se năștea compozitorul meu preferat! Și subiectul este, desigur, istoric!






joi, 29 septembrie 2016

Tintoretto, Autoportret




 S-a spus despre Tintoretto că a fost elevul fără profesor,  în sensul că și-ar fi depășit maestrul, nimeni altul decât Tițian. S-a spus asta, desigur,  pentru că și-a format propriul stil, exersând desenul și având un deosebit simț al culorii. Însăși porecla ”Tintotetto” (vopsitorul), demonstrează această calitate a artistului, de a simți, practic, culorile.

P.S.   I-am văzut picturile, recent, într-o expoziție amenajată aproape teatral, întocmai cu modalitatea artistului de a picta tablourile, de unde s-a ales cu altă poreclă: ”Il Furioso”.  I Musei Civici Eremitani  din Padova i-au găzduit, vara aceasta, operele! Am așteptat însă ziua de 29 septembrie, pentru a face postarea, căci e ziua în care s-a născut artistul.







joi, 8 septembrie 2016

Tgia., Abația grădină

                                        Tgia., Abația grădină 

     Așa mai este denumită Abația din Praglia, aflată la câțiva kilometri de Padova.  Poartă o istorie foarte veche, nouă secole de existență, iar partea ei centrală, biserica, poartă hramul Sfintei Maria. Am surprins momentul sărbătoririi, pe 15 august, acolo. M-am întors astăzi, dedicându-i o pictură...








luni, 20 iunie 2016

Christo, The Floating Piers

Bild für das Nachrichtenergebnis

   
   The Floating Piers...  te poate face să mergi pe apă. Nu este o glumă ci un proiect original al  cuplului de artiști Christo și Jeanne Claude, și se va putea păși pe el, zilele acestea, pe lacul Iseo din Italia. Proiectul este finanțat, în totalitate, de cei doi artiști, din operele lor de artă urbană, cunoscute în întreaga lume, prin originalitate și creativitate: Gates in Central Park, Wrapped Reichstag din Berlin, Running Fence in California, etc.

P.S.   Mă pregătesc de  Floating Piers. Voi merge pe apă, chiar de ziua mea!


The Gates






Pont Neuf




sâmbătă, 18 iunie 2016

Hillingford, Wellington la Waterloo



   18.06 1815     Waterloo... Napoleon... Wellington...

Înfrângere...  geniu militar și politic...  sânge irlandez!

 P.S.   Între istorie și vacanță, le aleg pe ambele!

vineri, 10 iunie 2016

”Miturile Cetății”



Cafeneaua Pas - Parol, Sindromul de panică în Orașul Luminilor și Scrisori de dragoste către o prințesă chineză...  trei dintre cărțile lui Matei Vișniec, citite și de mine. Urmez, de câteva zile si a patra carte,  Iubirile de tip pantof  Iubirile de tip umbrelă...  Nici nu știu din care să dau un citat. Sunt scrise din instinct, cred, căci doar așa poți fi unic- creativ, când te numești Matei Vișniec.

P.S.   Matei Vișniec este unul dintre autorii cei ma jucați la Festivalul de Teatru de la Avignon. Din 1990 este jurnalist la Radio France Internationale și își desfășoară activitatea între Franța și România.  În această seară, însă, HAI ROMÂNIA!!!


P.S.2.   Întălnire cu Matei Vișniec, săptămâna viitoare, la Festivalul ”Miturile Cetății”!

joi, 2 iunie 2016

Monograma regală... de Savoia




   
   Umberto de Savoia, devenit Umberto al II lea a fost ultimul rege al Italiei, înainte ca aceasta să fie proclamată republică, la data de 2 iunie, 1946. A devenit rege pentru o scurtă perioadă, o lună și câteva zile și a fost numit ”regele lunii Mai”. A acceptat cu demnitate și eleganță renunțarea la tron. Sunt cunoscute corectitudinea și onestitatea sa, îndemnâdu-și compatrioții, la plecarea în exil, să-și servească Patria! A fost un  iubitor de istorie și colecționar de monede!


P.S.  Auguri per la Festa della Repubblica! 





duminică, 15 mai 2016

Michelangelo, David




  Mă situez, zilele acestea, tot în peisaj italian, prin faptul ca urmăresc Turul Italiei la ciclism ( etapa a 8 a, cea de ieri, a fost câștigată de italianul Gianluca Brambilla) și Turneul de tenis de la Roma, unde, în scurt timp se va disputa finala masculină. Abia aștept și manifestările artistice de pe teren, căci, e știut, la Roma, totul e posibil... Nole a scris aseară, în autograful oferit televiziunilor,  ROMA -AMOR e!  Ii doresc să obțină trofeul!


P.S.     Sculptura romană, cu influențele sale etrusce și grecești, oferă perfecțiunea trupului uman!  Cu sport, ea poate fi atinsă! In artă, poate fi admirată! Astăzi, David al lui Michelangelo, în plină Renaștere!



P.S.      Chiar daca ai pierdut, Nole, eu joc in continuare cu HEAD!  Iar termobag-ul meu are semnatura Novak Djokovic!!!!










duminică, 8 mai 2016

Fouquet, Încoronarea lui Carol cel Mare



Jean Fouquet Tours, Încoronarea lui Carol cel Mare


    Lui Carol cel Mare i s-a mai spus și Pater Europae, unii istoriografi văzându-l ca părintele fondator al Franței și Germaniei. Carol, regele francilor și întemeietorul Imperiului Carolingian, s-a dus în anul 800, de Crăciun, la Roma, pentru a fi uns, de către papa Leon al III lea, ca prim împărat al Europei Occidentale. Practic, el a creat, în zorii Evului Mediu, o identitate europeană.  Pictura renascentistului Jean Fouquet surprinde acest act politic și religios al Europei medievale.


P.S.    Papei Francisc i s-a decernat, recent, ”Premiul Internațional Carol cel Mare al orașului Aachen”, pentru merite aduse unificării Europei. Prin tradiție, acest premiu se decernează de Înălțarea Domnului și se bucură de un mare prestigiu, încă de la inaugurarea sa, din anul 1950.  Papa Francisc m-a impresionat încă o dată, pentru viziunea sa politică și religioasă, motiv pentru care îi recitesc cartea scrisă în cuvinte simple și directe...  cam cum ar trebui să comunice orice politician cu viziune.





vineri, 22 aprilie 2016

Colosseum-ul



      Aprilie se definește a fi important în istoria Peninsulei Italice. În 753 î.Hr., pe 21 aprilie, se ridica Roma antică, mitul Cetății Eterne adăugând pagini de legendă și istorie. Arc peste timp, 25 aprilie 1945 a reprezentat eliberarea Italiei de sub regimul fascist și dictatorial a lui Mussolini. Fără să caut să țin o lecție de istorie, având în vedere începutul vacanței de primăvară, mă las purtată de cea mai plăcută lectură, din punctul meu de vedere: ”Istoria artei italiene”.  Ascunde mai puține frământări politice și oferă mai multă creativitate și construcție în artă!

P.S.  Viva l`arte Italiana și Vacanze romane!






duminică, 10 aprilie 2016

Pictură naivă, Au înflorit merii





Am intrat în zodia ” lacebunului”: la ce bun mersul la ore? La ce bun studiul? La ce bun cititul? La ce bun bibliotecile?  Câtă școală are, în fond, liota de asistente TV și maneliștii care populează emisiunile de divertisment reambalate sub eticheta showului ( late night or otherwise) ? Ce rost are să citești, când o carieră de succes se poate clădi atât de ușor cu ajutorul unui chirurg plastician sau al unui taraf? Câte BMW-uri îți poate oferi o catedră de istoria artei? Mai lăsați-ne cu barometrul de cultură, zău așa. ( Radu Paraschivescu).


P.S.  De la un bun prieten... La mulți ani!


Tgia.,Floare de măr


miercuri, 30 martie 2016

Van Gogh, Floarea-soarelui


 Vincent Van Gogh, Floarea soarelui




  Van Gogh a devenit preot, având  admirație pentru biserică. A părăsit-o, totuși, în favoarea picturii, dedicându-i-se până la moarte.  ”Am pictura în sânge!”, scria celebrul pictor. În fiecare tablou de-al său, se poate vedea galbenul, care l-a fascinat.  ”Soarele e lumină. În lipsa altor definiții mai potrivite mă simt obligat să folosesc expresiile galben, galben-sulf, galben-lămâie, galben mat. Cât de frumos este galbenul!”


  P.S.      N-am vrut să te ”post-impresionez”, Irina, cu florile mele de floarea-soarelui, luate din florile lui Van Gogh, dar faptul că el s-a născut într-o zi de 30 martie, iar tu a doua zi, m-a făcut să vă urez, amândurora, un artistic  La mulți ani!








duminică, 27 martie 2016

Chagall, White crucifixion



  Marc Chagall. Un pictor modern cu rădăcini în cultura ebraică. Un artist complet căci, se ocupa de sculptură, ceramică, litografie, vitralii, ilustrații. Un creator original, cu multă poezie si misticism în picturile sale. Decorator al plafonului Operei din Paris și al clădirii Parlamentului din Ierusalim. Multe de scris, despre Chagall... un rus evreu, cu nume franțuzesc... Arta sa e multiculturală și aleg astăzi, Sărbătoarea Paștelui catolic, o pictură universală, prin mesaj: ”White Crucifixion”.


  P.S.    Chagall a murit într-o zi de 28 martie! Nu știam în urmă cu o oră. Lecturam cartea papei Francesco, de unde poți afla însă și lucruri legate de artă! Mai jos, un alt Chagall, furat de mine, cu telefonul, dintr-un muzeu.



marți, 22 martie 2016

Biserica Sfântul Nicolae- Bruxelles

Image


O catedrală în stil gotic, cu o inscripție în trei limbi: română, franceză și flamandă! O biserică ortodoxă, pe căramizile unui lăcaș franciscan...  În parohia Sfântul Nicolae se află și o școală unde sâmbata, se studiază limba română, istoria, geografia, esențiale pentru păstrarea identității naționale. De România zic! De identitatea ei, zic! Dar numai și numai în context asumat, european! Căci, vorba lui CTP, e o iluzie să crezi ( sau să mai crezi!) că pe noi, românii, nu ne poate afecta chiar și terorismul...

P.S.  În egală măsură cu discursul lui CTP din această seară, pe marginea evenimentelor negre din Belgia, am apreciat ceea ce a spus Emil Hurezeanu, ambasadorul României în Germania, din acest moment. Întămplător, de ieri, îi savurez pagină cu pagină, ultima carte, ” Pe trecerea timpului” (Jurnal politic 1996- 2015).  Ce-o mai fi în 2016?




marți, 15 martie 2016

Muzeul de Istorie Militara din Viena

Image



     Primul muzeu vienez a fost Muzeul de Istorie Militară, unul dintre cele mai importante muzee de istorie militară din lume. L-am vizitat recent și am calătorit prin secolele unui imperiu care a dominat Europa, peste patru sute de ani, imperiul habzburgic. Muzeul a fost creat de împăratul Franz Joseph, o mare personalitate europeană, cunoscut prin îndelungata sa domnie de 68 de ani, uriașa putere de muncă, viața extrem de simplă pe care o ducea, un împărat care și-a întregit aura de bărbat complet și datorită celebrei sale soții, împărăteasa Sisi. Din muzee și cărți putem cunoaște mai bine istoria și viața. Iar ele ne inspiră!

P.S.   Si casa compozitorului Strauss este printre fotografiile de mai jos. Și muzica inspiră...






duminică, 6 martie 2016

Delacroix, Buchet de flori



Delacroix. Fermecător și sclipitor, Delacroix a fost plăcut de femei și adeseori, modelele lui i-au devenit și iubite. A pictat îndeosebi portrete și flori dar a fost fascinat, în același timp și de mare. A iubit muzica prietenului său, Chopin! Ce cadru romantic, în plin Romantism! Pictura de mai sus, buchetul lui de flori este un concert al ochilor! Baudelaire a spus despre pictor că este ”craterul unui vulcan artistic acoperit de un buchet de flori”. Pe care nu doar l-a pictat ci l-a și dăruit fiecărei femei...  zic!

P.S.   Mai jos, un alt buchet de flori- Delacroix!