luni, 15 februarie 2016

Ingres, Paolo and Francesca

.

 Valentine Days... o temă legată de fantezie și legendă istorică, precum un tablou de Ingres... romantic și de atmosferă orientală, în care prezența femeii îmbrăcate în roșu și a bărbatului  cavaler exprimă perfecțiunea. Asta reușește Ingres în pictura de mai sus. Se spunea despre el că îi citise doar pe Homer, Virgiliu și Dante. Puțini dar nu puțin. Interpret autodidact la vioară, el a căntat alături de Paganini pe cănd se afla la Roma.

 P.S.    Dacă ar fi să cobor în fantezie, aș lăsa spațiul scrisului nescris, ca fantezia să rămănă  fantezie.........................................................................................................................................
Merg și pe firul istoric pentru a explica ceea ce se întămpla în antichitatea romană, în timpul împăratului Claudius, cel care persecuta căsătoriile. Valentin ar fi ajutat creştinii şi tinerii să se căsătorească pe ascuns, motiv pentru care a fost condamnat la moarte şi spânzurat pe 14 februarie 270. Împăratul Claudiu credea că bărbaţii nu vor să se înroleze în armată din cauza soţiilor, aşa că a interzis căsătoriile. Altă legendă spune că Valentin, aflat în închisoare, s-a îndrăgostit de fiica paznicului temniţei, care îl vizita. Înainte de a muri, acesta i-a trimis iubitei sale o scrisoare semnată "De la al tău Valentin", expresie folosită şi astăzi.







Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu