luni, 31 decembrie 2012

Klimt, Sarutul

Klimt/ Brancusi/ Rodin
Klimt, Sarutul
Brancusi, Sarutul
Brancusi, Sarutul

  N-as putea stabili o ierarhie! Poate doar una cronologica si ar fi Klimt, Rodin, Brancusi. A valorilor, mi-e greu. Dar aleg acum, la sfarsit de an, Klimt. Pentru ca intreg anul cultural vienez i-a fost dedicat. Anul 2012-anul Klimt! Cei de la Ikea (arta si comertul se tin de mana) l-au si preluat pe panza si l-au expus din ianuarie 2012! Cand am remarcat si aceasta panza expusa printre nenumaratele  produse, faceam piruete (...) alaturi de prietene , cumparand de casa noua (pentru prietena) si  incurcand borcanele (ca de obicei) intre stari, descoperiri, descoperiri si iar stari... si am spus evrika  in romaneste (emoticon roz in obraji) caci panza expusa nu se putea intitula altfel decat Sarutul... EU STIAM INSA UN ALT SARUT(...) al lui Brancusi. Si era al meu. Pardon! Am incurcat borcanele! Era Sarutul- sculptura lui Brancusi, pictat insa de mine. Ce urmeaza? Evident stari, descoperiri, descoperiri si iar stari... A vorbi despre Sarutul, in toate cele trei creatii ale celor de mai sus, ar fi ca si cum as dilua prea mult o vopsea... Sarutul nu e unic, e multiplu de stari, descoperiri, descoperiri si iar stari... 
 P.S.  La sarut, adolescenti! La sarut, oameni inocenti!


Rodin, Sarutul


by me...

3 comentarii:

  1. De remarcat la Klimt opozitia persoanajului feminin (pozitia mainii, a capului etc.), implicarea egala la Brancusi si totala la Rodin.
    De aceea preferatul este Rodin. Deasemenea si ca valoare estetica, in optiunea si preferinta mea.
    Pot sa fiu contrazis?

    RăspundețiȘtergere
  2. Nu stiu in ce masura se poate stabili o ierarhie din punct de vedere estetic. Cele 3 exemple sunt in fapt 3 reprezentari din 3 spatii culturale si geografice distincte (excluzand intalnirea lui brancusi cu parisul pentru ca opera lui are particularitati ce definesc spatiul romanesc traditional) si nu li se pot aplica aceleasi criterii de evaluare. In plus, vorbim despre o pictura si 2 sculpturi.
    Pictura lui Klimt este una dramatica, o ipostaza a Vienei fin-de-siecle, o Viena macinata de nelinisti si nevroze care se vor acumula incontinuu pana la momentul declansarii primului razboi mondial.
    Sculptura lui Rodin este una senzuala, eleganta tipica a Parisului care in acea vreme dicta moda.
    Sculptura lui Brancusi este o stilizare a sarutului, care lasa sa transapara raceala pietrei (in opozitie cu sclptra lui Rodin care emana caldura si senzualitate). Acest sarut rece poate fi si o metafora pentru modul in care arta lui Brancusi a fost perceputa in tara natala.

    RăspundețiȘtergere
  3. "Sculptura lui Rodin este una senzuala, eleganta tipica a Parisului care in acea vreme dicta moda. " - ceea ce scriam in primul comentariu.

    "Sculptura lui Brancusi este o stilizare a sarutului, care lasa sa transapara raceala pietrei (in opozitie cu sclptra lui Rodin care emana caldura si senzualitate). Acest sarut rece poate fi si o metafora pentru modul in care arta lui Brancusi a fost perceputa in tara natala."- exact, pentru prima fraza. Nu au o legatura directa...

    "Pictura lui Klimt este una dramatica, o ipostaza a Vienei fin-de-siecle, o Viena macinata de nelinisti si nevroze care se vor acumula incontinuu pana la momentul declansarii primului razboi mondial" - cuvintele "nelinisti" si "nevroze" spun totul.

    Estetica tine de privitor si de starea lui de spirit. Frumusetea, este deasemenea, functie de privitor si de ceea ce se seteaza sa vada...

    RăspundețiȘtergere