duminică, 22 septembrie 2013

Andreescu, Stejarul



 
 Ion Andreescu, Stejarul

   Nu tin o cronologie a faptelor, a aniversarilor sau a comemorarilor. Nu! Nu in mod voit. Dar se intampla sa descopar, prin lectura, fireste, anumite date care devin importante doar pentru cei care pot avea pasiunea cifrelor. Si da. Da! Aici ma regasesc.  Asadar, in context intern nerabdator care sunt, afisez azi, 22 septembrie, informatia ca pe 22 octombrie 2013 se implinesc 131 de ani de la moartea pictorului roman Ion Andreescu. Anunt, deci, cu modestie, site-ul preferat Webcultura sa fie pe faza si sa preia aceasta informatie pentru a o posta, fix peste o luna!( Emoticon cu zambet superior si teatral).
Urmeaza emoticon serios:  Una dintre capodoperele artistului, Stejarul, mi se pare o prezentare adecvata anotimpului actual, anotimpul celor mai frumoase si diverse culori. “Situat” intre melancolie si rafinament artistic,  Stejarul lui Andreescu arata si vorbeste de la sine.  Arata privirilor interesate de pictura si vorbeste printr-o biografie cu adevarat complexa, cea a pictorului, desigur. Iar autorul monumentalei biografii despre Ion Andreescu a realizat-o un alt mare nume al culturii romanesti, Radu Bogdan. Pentru cei ce iubesc portretele, nu doar pictate ci si descrise in cuvinte, Radu Bogdan este el insusi o pagina sensibila si afectuoasa, cu mult farmec... o pagina superb descrisa de Andrei Plesu, in Fata catre fata. Intalniri si portrete, Ed. Humanitas.



P.P.S.  “ Stejarul lui Ion Andreescu” se gaseste si astazi in parcul Crang din Buzau... Un stejar cu viata lunga, precum Copacul muzical al lui Aurelian Andreescu. Un nume cu dublu efect, culoare si muzica! Andreescu. (Emoticon ce spune: coincidenta!)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu