luni, 17 martie 2014

Muzeul "Il Vittoriano"





Numit “regele gentilom”, Vittorio Emmanuele s-a nascut la data de 14 martie 1820 iar la 17 martie 1861 era proclamat primul rege al Italiei unificate. Un martie norocos atat pentru italieni cat si pentru cel considerat “pater patriae”. Monumentul National  Vittorio Emmanuele al II-lea, cunoscut sub denumirea de ,,Altare della Patria“ sau “Il Vittoriano“, este un monument construit in onoarea regelui.  Impresionanta constructie este compusa din fantani, coloane cu capiteluri corintice, doua statui ale zeitei Nike(Victoria) si este construit din marmura alba de Botticino. Baza structurii adaposteste Muzeul Reintregirii Italiei -”Il Risorgimento”- si o statuie ecvestră a lui Vittorio Emmanuele, la care sculptorul  Chiaradia a lucrat aproape 20 de ani.
 
  P.S.      “Il Risorgimento” mi-a luat si mie vreun an de pregatire  temeinica (cum altfel?) pentru teza de licenta, cand terminam facultatea. La momentul acela (1997) nu vizitasem Italia, nu vizitasem Muzeul “ Il Risorgimento”, dar stiu ca totul a devenit, in timp, posibil, iar Roma a ramas pentru mine, primul oras! Un fel de  ”primus inter pares”...

P.P.S.      Traiesc un martie norocos- de natura italiana- si salut un iunie sarbatorit- caci va fi ziua nationala a Italiei- direct din varful cizmei, mai exact din Sicilia! Ciao, ci vediamo! Chiar de ziua mea! Un adevarat “IL RISORGIMENTO”.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu