miercuri, 7 mai 2014

Brancusi, Sarutul



    

     Primul articol de pe blogul personal, scris in urma cu doi ani, se intitula Klimt, Sarutul. Nu aveam in cap dilema Sarutului, nici la propriu nici la figurat... figurat, prin expresie artistica, desigur. Ma intrebam, insa, de ce nu pot face o ierarhie a Saruturilor, fie ele ale lui Klimt, Rodin ori Brancusi. Mi-am raspuns: pentru ca arta are valoare egala cu mesajul, incarcatura  emotionala, tensiunea creatiei, unicitatea operei si, evident, a artistului.

P.S.     Am pictat Sarutul lui Brancusi, am vazut Sarutul lui Klimt, am practicat (artistic si deci unic)  Sarutul lui Rodin...


P.P.S.
 Lucrarea lui Brâncuşi are dimensiunile de aproximativ 36x24 centimetri, este realizată din ghips şi e una dintre cele şase variante ale sculpturii, înfăţişând doi îndrăgostiţi îmbrăţişaţi şi uniţi prin sărut.

Preţul de pornire la licitaţia de la Casa Christie's era de cinci milioane de dolari. Organizatorii au estimat că vor obţine pe această sculptură între cinci şi opt milioane.
"Tema sărutului este atât de importantă pentru Brâncuşi, a lucrat la ea aproape patru decenii. A ţinut atât de mult la această temă, încât a devenit emblematică pentru personalitatea sa, având simbolul inscripţionat pe cărţile sale de vizită şi pe scrisorile sale", spune Sharon Kim, director internaţional al Casei Christie's.
"Muza", altă lucrare de referinţă a lui Brâncuşi, a fost vândută în 2012 tot la Casa Christie's, pentru 12,4 milioane de dolari.
Marţi seară,  6 mai, 2014, Casa Christie's a obţinut cele mai bune încasări ale sale, din 2010, la o licitaţie de artă impresionistă şi modernă: aproape 286 de milioane de dolari. Iar pentru Sarut, 8.565.000 dolari.


 


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu