luni, 20 mai 2013

Basilica San Giovanni in Laterano




     Basilica San Giovanni in Laterano,  Roma

    Mama tuturor bisericilor. Prima biserica crestina din lume. Dedicata lui Ioan Botezatorul si lui Ioan Evanghelistul, Bazilica Sf. Ioan din Lateran este prima dintre cele patru bazilici majore ale Romei, construita de Constantin cel Mare in secolul al IV-lea si  reprezenta victoria crestinismului asupra paganismului. Constantin, dupa ce l-a invins pe Maxentius, in lupta de la Pons Milvius din 28 Octombrie 312, a “eliberat” Roma. Se spune ca Mantuitorul i s-a aratat in vis si a vazut si semnul crucii pe cer... Fatada in stil baroc a bazilicii, realizata de Alessandro Galilei in anul 1735, este incoronata de 15 statui gigantice reprezentandu-i pe lsus, Apostolii si Parintii Bisericii. In Piaţa San Giovanni în Lateran, Sfântul Părinte Sixt al V-lea a instalat, la intrarea în capela papală, Scara Sfântă, pe care tradiţia o respectă ca fiind scara pe care Mântuitorul a urcat la judecată în palatul lui Pilat din Pont. Ea este formată din 28 de trepte pe care Sfânta Elena le-a adus piatră cu piatră din Ierusalim şi le-a reconstituit în Cetatea Eternă. Pelerinii o urcă în genunchi, în semn de adâncă veneraţie... si rostesc Quo vadis?!

P.S.   Ideea de a scrie Quo vadis i-a venit lui Sienkiewicz  în timpul unei călătorii la Roma, după care s-a documentat timp de opt ani înainte de a pune pe hartie primul capitol. I-au trebuit trei ani să ducă romanul la capăt. Primind premiul Nobel pentru literatura cu acest roman, Sienkiewicz rostea un final de discurs tot in limba latina: Principibus placuisse non ultima laus est,  fara modestie... aflase multe raspunsuri la timp.  Vazuse Roma!

P.P.S.   Pentru Elena Toma! (care spune ca de dragul meu studiaza istoria – e studenta la S.N.S.P.A, dupa o munca impreuna de un an). Azi, de ziua numelui ei, o felicit si o asigur ca multe din intrebarile pe care le are in prezent vor avea raspuns mai devreme sau mai tarziu... important e sa-ti pui intrebari... Dar alegerea depinde intotdeauna de noi!

Marcus Vinicius was silent a time without raising his head; then he began to speak with a voice broken by passion,—"I desired her before, but now I desire her still more. When I caught herarm, flame embraced me. I must have her. Were I Zeus, I would surround her with a cloud, as he surrounded Io, or I would fall on her in rain, as he fell on Danaë; I would kiss her lips till it pained! I would hear her scream in my arms. I would kill Aulus and Pomponia, and bear her home in my arms. I will not sleep to-night. I will give command to flog one of my slaves, and listen to his groans"...  dar totul este in zadar... si atunci decide sa-si schimbe religia numai sa poata fi cu fata pe care o iubeste...
(Sienkiewicz, Quo Vadis)

   





La o cafea, la o carte si la o intrebare, cu Elena...  

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu