marți, 29 ianuarie 2013

Maliavin, Dans rusesc


   

 Filip Andreevici Maliavin, Dans rusesc

   Daca e marti, e Belgia... era un film ! Daca e februarie, e Oscar! Daca e iarna, e Rusia!... Daca e caldura, e...  (era sa scriu vodka, insa ma gandesc ca vor citi cativa elevi de-ai mei pe aici si nu se cade sa folosesc cuvantul de mai sus...  emoticon roz in obraji)... deci, daca e  caldura, fugind de ger, e un tren calator... e transsiberian...  Unul e transsiberianul si una poate fi calatoria vietii...  ea poate fi gasita si in transsiberianul lui Kolceak, sau in iarna sufletului Annei... Anna Timiriova... ori Anna  Karenina... (in februarie, pentru Oscar)... sau Anna din Amour ( tot Oscar, anul acesta)...  Viata insasi  este o calatorie...  si  din viata, din viata traita in libertate, din literatura, se inspira si generatia pictorilor rusi din secolul al XIX lea (secol preferat, caci am dreptul la preferinte temporale) intr-o  sincronizare cu arta acelor vremuri si intr-un stil realist, ce poate fi “ sufletul rus”?!  Raspuns: dansul rusesc! Ca o calatorie a vietii! L-a pictat Filip Andreevici Maliavin si l-a insufletit Nikita Mikhalkov, de multe ori...

P.S.   Pentru iubitorii de Oscar si pentru Karinna Mailova!

Un comentariu:

  1. Un film deosebit, in care transsiberianul lui Kolceak simbolizeaza dragostea unei femei, cu toate ca nu de toti inteles ca detaliu. O istorie si o poveste, poveste cu final trist ca orice se termina, dar cu intensitati teribile pe parcurs.
    Deasemenea, ultima fraza-i poate fi caracteristica si Annei Karenina.
    In mod clar, Maliavin a pictat dansul rusesc. In timp ce aici, in fotografia dansului, se poate observa trairea intr-un tango superb, in care cei doi erau unul in miscare, cu oameni asemenea in jur, un Trocadero transformat de ploaia usoara in paradis.

    RăspundețiȘtergere