duminică, 13 ianuarie 2013

MOZAIC. Alexandru. Issos. Bucifal.


 Alexandre det01.jpg

   Unul mai celebru decat altul... Mozaicul de la Pompei, Alexandru cel Mare,  victoriile lui,  calul sau... ARTA, GLORIE, MARETIE, LEGENDA... Pentru fiecare dintre ele!... Toate acoperite si pastrate de timp...  La Pompei,  sticla colorata si ceramica acoperite de cenusa unui vulcan... La Babilon, un sarcofag din aur, putin pamant si un mormant... Iar salbaticul animal, Bucifal,  imblanzit doar de stapan, pe un camp de batalie... Probabil,  cel mai cunoscut mozaic. Cu siguranta, cel mai mare rege macedonean. Desigur, cel mai frumos cal... al tuturor timpurilor istorice si al tuturor picturilor... Oricat de mult l-ai cauta la KOSSAK .( dar si  aceia sunt de privit!).

2 comentarii:

  1. ...cu observatia, ca Bucifal era un cal din rasa de Thesalia, negru, cu pata alba-n frunte si cu un ochi albastru. Deasemenea, mort pe campul de lupta.
    Pornind de la acest mozaic, David l-a infatisat pe Napoleon trecand Alpii, pastrand pana si nuantele (ma refer la varianta finala expusa la Berlin, nu de cele de inceput de la Paris si Versailles). Fiind un pictor de casa, a incercat sa creeze asemanarea dintre cei doi. Doar unul, insa, a fost neinvins.
    Moartea lui Bucifal in 327 ien, coincide cu oprirea cuceririlor lui Alexandru. Pe campul de lupta, Alexandru si Bucifal au fost doar UNUL.

    RăspundețiȘtergere
  2. La Kossak nu a existat Calul, insa reprezentarile acestora in lupte, te fac sa crezi ca esti acolo. Iar scenele de lupta pictate de acesta nu au rival...

    RăspundețiȘtergere