miercuri, 12 iunie 2013

Modigliani, Jeanne

      

  Amedeo Modigliani,  Jeanne...


       Modigliani. Evreu.Italian evreu. Prieten cu Brancusi. (Da, Brancusi al nostru!). Modigliani citea si cita din: “Asa grait-a Zaratustra”. O viata scurta dar atat de bogata in creatie si iubire! pentru Jeanne, cea care dupa moartea artistului se va sinucide... iubire pana la capat?!? ... A pictat numai portrete: Fata cu bluza albastra, Femeia cu evantai, Jaques Lipchitz si sotia sa, Jeanne Hebuterne. Dar prefera nudurile: Nud culcat, Nud culcat cu perna albastra, Femeie culcata.(trebuie spus si faptul ca toate convulsiile sentimentale ale lui M. au debutat atunci cand prima sa iubire adevarata, poeta rusa Anna Akmatova, l-a parasit...). Personajele sale sunt inconfundabile prin alungirea exagerata a modelelor, prin linii simple, elegante, fluide... personaje cu gat de lebeda si ochi goi... primitivism artistic?! Un primitivism aparte!! In mod certo un italian, un cautator al frumusetii perfecte... al frumusetii feminine perfecte... si al melancoliei artistice...

 P.S.    Din seria: Iubiri(e) pana la capat... Luna melancoliei- Luna Eminescu.

Un comentariu:

  1. Ca o completare a articolului. Modigliani si Jeanne au avut un copil, iar in momentul mortii artistului era insarcinata in ultima luna. A ales sa se sinucida a doua zi.
    Dupa zece ani, familia ei a permis ca trupurile celor doi sa odihneasca unul langa celalalt in cimitirul Pere Lachaise.
    De citit "Modigliani: Omul si mit" scris de fiica celor doi.
    Deasemenea, avand in vedere comparatiile intre fotografiile epocii si picturi, se poate observa ca ceea ce picta era doar o setare a ceea ce dorea sa redea. Chiar in ceea ce o priveste pe Jeanne, sau mai ales in cazul ei, privitorul vede cu totul altceva.
    Pentru mine toate portretele feminine ale lui Modigliani, ma trimit spre o singura femeie, Femeia.
    Si da, iubirea poate sa fie doar pana la capat. Cu credinta ca-n viata de apoi sau intr-o viata viitoare totul o sa mearga pe fagasul normal si pana la capat.

    RăspundețiȘtergere