miercuri, 27 martie 2013

Manuscrisul de la Sibiu



Reproducere din ultima parte a Coligatului de la Sibiu (1529-1555).

      Manuscrisul sibian cunoscut sub denumirea de Varia II 374 sau Coligatul de la Sibiu (colligare = a lega împreună), a fost redactat de Conrad Haas între anii 1529-1556 împreună cu alte lucrări de pirotehnie pe care le-a deținut Haas, pe vremea când ocupa funcția de șef al Arsenalului militar al armatei austriece. Este scris în germana medievală, legat în piele, conține 392 de file si 203 ilustrații în culori (roșu, albastru, verde, galben, maro și violet) și trei studii de artă militară, al treilea aparținând integral lui Conrad Haas - consacrat construcției si utilizării rachetelor cu două și trei trepte. Sunt descrise 17 tipuri de rachete, de forme diverse, toate fiind prevăzute la partea inferioară cu stabilizatori de direcție de formă triunghiulară, asemănători literei grecești delta.
Sunt descrise rachete cu pulbere, autopropulsate, care erau considerate de inventatorul lor, fie mijloace de lansare a artificiilor pentru zilele festive, fie arme eficiente de luptă. Rachetele lui fuseseră deja utilizate cu succes împotriva armatelor otomane care în 1542 asediaseră Viena.
 P.S.     Joc tenis. Nu foarte prost...( emoticon suparici cu privire optimista).  Si  ramane sportul preferat... Am avut chiar profesor.  Dar el nu se tinea de treaba. Asa ca am ajuns sa joc la perete sau cu cate un prieten sau chiar elev... cand si cand... Recunosc ca urmaresc doar marile competitii si ca tin mereu cu Nadal. Imi place incrancenarea lui, rezistenta lui dar si faptul ca stie sa piarda cu noblete... e o forta tocmai pentru ca are fata  de ucigas in cel mai elegant sport: sportul alb... e un contrast ce compune un caracter! Barbatesc si uman... mingea lui aruncata de racheta e mai ceva decat racheta lui Haas! Ma refer la Conrad  Haas, inventatorul- precursor al zborului cu racheta... desi, iubitorii de tenis s-ar gandi la  Tommy Haas si racheta lui- jucatorul de tenis care aseara l-a invins, la Miami, pe Djokovic... imi plac uneori coincidentele, de nume, de intamplari... ele produc zambete, stari, conexiuni, revelatii... Doi Haas, doua rachete... (cu inocenta, despre tenis... pentru cel de langa mine, care face parte din mine!).





Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu