sâmbătă, 30 martie 2013

Muzeul Luvru (Louvre)



Muzeul Louvre... si  alte mistere  ale Parisului ( I )...

       Asupra naşterii celui mai cunoscut rege din istoria Franţei( Ludovic al XIV lea) planează un mister. Relaţiile proaste dintre regele Ludovic al XIII-lea şi consoarta sa, Ana de Austria, la care se adaugă ura cardinaului  Richelieu (prim-ministrul Franţei) pentru regină, făcea practic imposibilă naşterea unui Delfin (moştenitor al coroanei franceze). Şi totuşi minunea( sau adulterul) s-a produs: s-a numit Ludovic al XIV-lea- darul lui Dumnezeu! Ana de Austria a adus pe lume un fiu, care primeşte numele de Louis-Dieudonne şi care va deveni peste ani Ludovic al XIV-lea. Se răspândeşte cu iuţeală povestirea miraculoasă a circumstanţelor cărora li se datorează această naştere nesperată, dupa 23 ani de casatorie... Se spune că, într-o zi, plecând cuplul regal la Paris şi gândind să se întoarcă în aceeaşi seară la Versailles, unde locuia de obicei, fu surprins de o furtună îngrozitoare, care-i tăie drumul de întoarcere. A trebuit, deci, să-şi petreacă noaptea în palatul Luvru. Nimeni nu se aştepta să-i primească aici pe rege şi pe regină. Singura soluţie care s-a găsit a fost ca cei doi să doarmă în camera reginei, aşa încât s-au culcat amândoi în acelaşi pat, ceea ce nu prea le stătea în obicei. În urma acestei unice întâlniri regina a rămas însărcinată.

 Ai venit, fără îndoială, pentru o chestiune importantă, continuă regina. Despre ce e vorba? Mazarin se aşeză, ori mai curând se tolăni într-un jilţ şi rosti melancolic:
-        Ei, după cât se pare, vom fi siliţi să ne despărţim, şi asta cât de curând, afară numai dacă vei duce devotamentul domniei-tale faţă de mine atât de departe, încât să mă urmezi în Italia.
-        Şi pentru ce toate acestea?
-        Pentru că, reluă Mazarin, aşa cum glăsuieşte opera
Thisbé: Urzeşte lumea toată iubirea să ne sfarme.
-        Glumeşti, domnule! zise regina, încercând să-şi recapete ceva din vechea-i demnitate.
-        Vai, nu, doamnă! replică Mazarin. Nu glumesc deloc. Mai degrabă aş plânge, te rog să mă crezi, şi aş avea de ce, căci ia aminte la cuvintele mele: Urzeşte lumea toată iubirea să ne sfarme. Or, cum faci parte din această lume, vreau să spun că şi domnia-ta mă părăseşte.
-        Cardinale!
-        Eh, Doamne, nu te-am văzut surâzând ieri atât de binevoitor ducelui de Orléans, ori mai curând la ceea ce-ţi spunea!
-        Şi ce anume îmi spunea?
-        „Acest Mazarin e toată piedica; să plece şi totul va fi bine”. Iată ce-ţi spunea, doamnă.
-        Şi ce-ai fi vrut să fac?
-        O, doamnă, eşti regină, aşa mi se pare! Cu toate acestea, eşti destul de puternică pentru a-i îndepărta pe cei care-ţi displac.
-        Adică pe cei care îţi displac dumitale! răspunse regina... ( Alexandre Dumas, Cei trei muschetari)


P.S.    Regina nu si-a tradat nicio  secunda sentimentele pentru Cardinalul Mazarin, dar, la moartea lui, cu vocea sugrumata de lacrimi a rostit un vers din Corneille :"Caut tacerea noptii, ca sa plang."  Regina a fost, de asemenea, iubita si adorata de Ducele de Buckingam... si probabil, alte iubiri secrete... cam tot ce-si poate dori o regina...



P.P.S.   Muzeul Luvru din Paris se află în fruntea clasamentului celor mai vizitate muzee de artă în anul 2012, realizat de„ArtNewspaper”. Anul trecut, instituția a fost vizitată de 9,7 milioane de persoane, cu un milion în plus față de anul anterior.  Pe locul doi în top s-a clasat Muzeul Metropolitan de Artă din New York, cu 6,1 milioane de vizitatori. Si eu si prietenele mele C, M, C ne-am aflat printre cei aproape 10 mil. de vizitatori, anul trecut, la Luvru... Ar fi foarte placut sa scriu la anul, acelasi lucru despre Muzeul Metropolitan de Arta din New York... Hi, Raluca! 



Un comentariu:

  1. daca nu s-a vrut... ( din alta parti de soare pline).. si nu s-a putut un Craciun numai cu tine.. ! poate Sarbatorile pascale 2014 le vom petrece aici.. si vom vizita Muzeul Metropolitan together... ! start la viza.. ! si vizite... si scrieri asa frumoase si pline de esentza !

    RăspundețiȘtergere