duminică, 14 aprilie 2013

Clouet, Francisc I


       
      Jean Clouet, Francisc I de Valois

         Când Francisc I a devenit rege în 1515, Renașterea își făcuse apariția în Franța, iar Francisc a fost un important promotor al artelor, fiind considerat primul rege renascentist al Franței. Regele a sprijinit numeroși mari artiști ai vremii, inclusiv pe Andrea del Sarto și pe Leonardo da Vinci. Acesta din urmă a locuit în Franța în ultimii ani ai vieții sale și, deși a pictat mai puțin în această perioadă, a adus cu el multe dintre marile sale capodopere, inclusiv Mona Lisa, acestea rămânând în Franța după moartea sa. Veneţianul Marino Cavalli îl descria pe Francisc I, în 1546, astfel: ”Înfăţişarea sa este întru totul regală, căci, fără a-i fi văzut vreodată chipul sau portretul, doar la simpla sa vedere cineva va exclama: Este regele! Toate mişcările sale sunt atât de nobile şi de maiestuoase încât nici un alt principe nu-i poate fi rival. Firea sa este robustă, în  pofida oboselii căreia a trebuit să-i facă faţă mereu pe parcursul marşurilor şi călătoriilor. Puţini sunt oamenii care pot rezista la astfel de vitregii ale sorţii. Mănâncă şi bea zdravăn, doarme încă şi mai bine şi, ceea ce e mai important, îi place să-şi petreacă timpul în amuzamente şi plăceri. “

   P.S.      În 1850, Verdi era angajat de către opera La Fenice să compună o nouă lucrare. Printr-o întâmplare, ajunge să citească Le roi s’amuse, a lui Victor Hugo. Ulterior, avea să-şi descrie reacţiile la prima lectură: „Subiectul este extraordinar, imens, iar personajul este una dintre cele mai mari creaţii de teatru din toate timpurile şi zonele lumii“ . Piesa lui Hugo descria un rege (Francisc I al Franţei) ca fiind nemuritor şi afemeiat...  Acest rege ( cu actiunea piesei un pic schimbata) este personajul  Ducele de Mantova din Opera Rigoletto, cel care canta prea vesel La donna e mobile... in timp ce prea indragostita, Gilda, isi da viata pentru el... iar bietul Rigoletto, oricat de mult si-a pazit fiica, n-a putut impiedica drama sufletului ei si in final nu i-a putut salva viata...  O, Verdi, cat esti de prezent

    P.P.S      O seara la opera cu fosti elevi, din generatia de aur! Stefania si Felix Panzaru... Felix, pasionat de numismatica, urmeaza sa devina profesor de istorie caci este deja licentiat si, se pare, eu i-am deschis pasiunea pentru aceasta disciplina inca de cand era la scoala gimnaziala, acum 10-12 ani si il pregateam pentru examenul de admitere pentru liceu... un iarasi, Voila! Si sunt mandra de toti cei 6 frati si surori Panzaru, care mi-au fost si ei elevi: Dana, Kati, Stefan si Pavel. Iar pe parintii acestor copii exceptionali ii fericesc!



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu