duminică, 7 aprilie 2013

Utamaro, Privindu-se in oglinda

femei-in-oglinda-utamaro
Utamaro,  Privindu- se in oglinda


     Utamaro a fost cel mai renumit pictor de portrete feminine din Japonia. Incarcate de simbolism, imaginile sunt atat de asemanatoare personajului, incat pictorul reuseste aproape un portret psihologic.Titlurile numeroaselor sale opere sunt foarte sugestive: Cocheta, Secretul, Surpriza la citirea scrisorii, Curtezanele, AmanteleA creat mai multe serii de portrete de femei, multe din cartierul curtezanelor  - Yoshiwara, dar a pictat și flori, cum ar fi camellia japonica, cea mai cultivata specie din seria plantelor camellia din Asia de Sud Est, China si Japonia.


.“ O femeie îi atrase atenţia în mod special. Era înaltă, foarte zveltă, avea părul negru şi un ten alb-rozaliu. Avea un cap mic şi ochii migdalaţi cu acea privire de porţelan precum cea a japonezelor. Dar în ei se citea o natură mândră şi dinamică...”( A. Dumas fiul, Dama cu camelii)

 Femeia descrisă cu atâta pasiune era Marie Duplessis, cea mai faimoasă curtezană a epocii...

    P.S.        Povestea Traviatei
Traviata a fost inspirată de Rose Alphonsine Plessis care a fugit de acasă la vârsta de 13 ani. Ajunsă la Paris fără bani, a început să practice prostituția. La 18 ani devenise deja cunoscută ca una din cele mai scumpe curtezane (care în limba italiană se numește "traviata"). Spre a scăpa de urmărirea familiei, și-a schimbat numele de fată în Marie-Duplessis. În această perioadă, l-a cunoscut pe scriitorul Alexandre Dumas-fiul (1824 - 1895), care s-a îndrăgostit de ea și cu care a întreținut strânse legături amoroase. Legătura lor au continuat chiar și după căsătoria ei, până la prematura ei moarte, în urma unei tuberculoze, la vârsta de numai 22 ani. Sicriul ei, acoperit cu o mulțime de camelii, floarea ei preferată, a fost depus în cimitirul Montmartre. În anul 1848, Alexandre Dumas fiul a publicat romanul Dama cu camelii, roman puternic autobiografic, care a servit apoi ca sursă de inspirație pentru libretul operei lui Giuseppe Verdi, La Traviata.















 G. VERDI... si operele sale inspirate din romantismul epocii pot fi vazute si ascultate in acest an, in tara si in afara ei, la implinirea a 200 de ani de la nasterea compozitorului... am avut o seara romantica cu Traviata...alaturi de o eleva preferata, Livia.




Privindu-se in oglinda...



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu