luni, 8 aprilie 2013

Van Dyck, Carol I Stuart la vanatoare


   
  Antoon van Dyck, Carol I Stuart la vanatoare
   Antoon van Dyck a fost unul dintre cei mai mari pictori și creatori de gravuri flamanzi, reprezentant al stilului baroc, discipol al lui Rubens, inovator în folosirea gravurii cu „acquaforte”. Devine celebru în calitate de pictor al curții regelui Carol I Stuart al Angliei.( regele îl va numi "prim-pictor în serviciul Majestății Sale Regale"). Regele  Angliei, prin domnia lui absolutistă şi-a atras ostilitatea burgheziei şi a noii nobilimi care au dezlănţuit revoluţia din 1642-1649. Judecat de parlament şi condamnat la moarte ca tiran, trădător şi duşman public, a fost decapitat în faţa palatului Whitehall. În vârstă de 49 de ani, Carol I a ţinut să rămână până în ultima zi cu prestanţă regală. El a cerut să fie îmbrăcat cu două cămăşi, pentru ca nimeni să nu creadă, văzându-l străbătut de vreun fior de frig, că-i e frică. Pe eşafodul plasat în faţa Palatului Whitehall, drapat tot în negru, Carol I a rostit : “Remember!” (Amintiţi-vă!)... adică: aminteste-ţi ce am fost şi ce am ajuns; ieri omul cel mai bogat, mai puternic, mai temut din Anglia şi acum în faţa ghilotinei; ieri primul cetăţean al regatului şi astăzi, cel din urmă dintre toţi... Filmul To Kill a King ( Sa omori un rege) este un film istoric deosebit, poveste despre loialitate si pasiune, dincolo de evenimentele crude ale istoriei Angliei de atunci...

  P.S.   ... Istoria Angliei de astazi: n-a fost regina dar a purtat numele Doamna de Fier. S-a numit Margaret Thatcher, prim ministru ... o fila din  istoria Angliei ...  privirea sa pătrunzătoare simboliza o tărie de caracter remarcabilă. Cea mai bună descriere a fost făcută chiar de ea însăşi. "Eu sunt în favoarea consensului. Consensul asupra a ceea ce vreau eu să fac". Acest refuz al compromisului, în serviciul unor principii profund ancorate - conservatorism social, liberalism economic, ideea grandorii ţării sale -, nu s-a dezminţit nicio clipă în cei 11 ani de guvernare (1979-1990)... Dar caracterul său implacabil s-a întors împotriva ei. Respingerea "poll tax", un impozit local pe care nu a reuşit să îl impună, a adus sfârşitul guvernării sale. Contestată în cadrul propriului partid, ea a demisionat cu lacrimi în ochi în noiembrie 1990... astazi a murit...  dar istoria Angliei ramane de citit!


P.P.S.  Domnule prim ministru Nastase, ultima dvs. postare  m-a facut realmente fericita! Si chiar nu eram in cautarea acestei stari, mai ales dupa lamuririle pe care le ofera  Andrei Plesu!  Deci va inspir! In caz ca-mi vegheati  somnul( sper sa gustati gluma  simpla) va anunt ca visul pe care-l voi avea la noapte va avea ca subiect pictorul Delacroix... nu stiu ce voi scrie maine pe blog dar  dumneavoastra stiti deja replica prietenei pictorului, George Sand.  Va dedic P.S.-ul, cu  ambigua formulare ca femeia e mereu cu un pas inainte! Va dedic, de asemenea, pictura de mai sus! ( voi sarbatori cu prietenele banuiala confirmata!)


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu