vineri, 12 aprilie 2013

Muzeul Brukenthal


  

Muzeul Brukenthal, Sibiu
...inainte cu trei ani de la inaugurarea  muzeului Louvre (nationalismul, bata-l vina!... dar la francezi  e si mai mare!)
     Impărăteasa Maria Tereza a Austriei l-a înălțat pe Samuel von Brukenthal în rangul de baron. Apoi el a fost numit șef al Cancelariei Curții, șef al Cancelariei Provinciei, iar în anul 1777 a fost numit Guvernator al Marelui Principat al Transilvaniei. A fost singurul sas transilvănean care a ajuns la o funcție atât de înaltă. A avut una dintre cele mai valoroase biblioteci de corespondenţă cu Voltaire, cu Împăratul Austriei şi cu alti iluministi ai vremii. A iubit-o, se pare, în mod clandestin, pe împărăteasa cu cei 16 copii, Maria Teresa, care are, la Viena, un tablou sobru, în care apare la un moment dat, un petec colorat. Dedesubt, titlul tabloului este: Maria Teresa cu covor din TransilvaniaApreciat pentru cunoştinţele sale culturale şi abil diplomat, von Brukenthal a făcut o carieră strălucită la Curtea imperială vieneză. Aceasta este perioada în care îşi alcătuieşte colecţia de pictură, apreciată încă din 1773, în Almanach von Wien, drept una dintre cele mai valoroase colecţii particulare aflate la Viena în acel moment. Revenit la Sibiu îşi construieşte, după modelul vienez, un palat în stilul barocului târziu. Spaţiul fastuos al acestei reşedinţe, care adăpostea seratele muzicale şi literare patronate de baron, galeriile de artă, cabinetul de stampe şi biblioteca, au reprezentat un nucleu spiritual pentru Transilvania.

  P.S.     Astazi, 12 aprilie, se implinesc 210 ani de la moartea Baronului. Prin testament a dispus deschiderea Palatului ca muzeu public, gestul său înscriindu-l astfel în rândul marilor iluminiști ai veacului... Am revazut muzeul in urma cu cateva zile si, intocmai ca si una dintre vizitele avute  la Viena, nu tot atat de recente, a fost o vizita pe muzica lui  W.A.M... Symphony No. 40 in G minor, KV. 550 e preferata pentru intensitatea emotionala! Piano Concert No.21- Andante, pentru seninatatea pe care o poate aduce oricarui chip, desi a fost folosita ca si coloana sonora la un film tragic, Elvira Madigan... Dar sa-i dedicam, astazi, lui Brukenthal, Requiem!
 Viena...

Un comentariu:

  1. Dr. Sorin Marcel COLESNIUC12 aprilie 2013 la 08:16

    Am vizitat de multe ori muzeul, am participat la conferințe internaționale și sesiuni științifice și am susținut unele examene, în perioada doctoratului, în sălile acestui muzeu.

    Cu aprecieri pentru dorința baronului Samuel von Brukenthal, de a transforma palatul în muzeu
    Cercetător științific dr. Sorin Marcel COLESNIUC
    Director al Muzeului CALLATIS

    RăspundețiȘtergere