vineri, 19 aprilie 2013

Colosseum-ul


     
     Împăratul Vespasian, fondatorul dinastiei Flaviane, a început construcția Colosseumului  în anul 72 d.Hr. Uriașul amfiteatru a fost construit în locul unui lac artificial, parte din marele parc construit de Nero în centrul Romei, care includea de asemenea și Domus Aurea, cât și statuia Colossus. Această gigantică statuie a lui Nero, de 36 de metri înălțime, care îl prezenta pe împărat în chip de zeu al soarelui a dat numele actual al construcției - Colosseum. Statuia, amplasată lângă amfiteatru, a fost demolată ulterior. Prizonierii din războaie erau puși să lupte între ei sau cu animale sălbatice. Spectatorii se delectau privind luptele dintre gladiatori.

Commodus: Generalul care a devenit sclav. Sclavul care a devenit gladiator. Gladiatorul care a sfidat un împărat. Impresionantă poveste! Dar oamenii vor să ştie cum se termină această povestea. Se cuvine doar o moarte celebră. Şi ce ar putea fi mai glorios decât să îl provoci pe împăratul însuşi în marea arenă?
Maximus: Te-ai lupta cu mine?
Commodus: De ce nu? Crezi ca imi e frica?
Maximus: Cred că ţi-a fost frică toată viaţa. ( filmul- Gladiatorul)

   La sfarsitul unei campanii care a durat 12 ani, imparatul Romei, Marcus Aurelius, ajuns la varsta senectutii, vrea sa lase conducerea generalului Maximus, un om recunoscut pentru meritele sale. Fiul imparatului, Commodus, furios pentru ca nu este cel ales sa conduca imperiul, isi ucide tatal si ordona omorarea lui Maximus. Maximus reuseste sa fuga, dar este capturat si apoi vandut ca sclav. In scurt timp ajunge gladiator si se intoarce la Roma pentru a se razbuna pe Commodus care ii omorase sotia si copilul. El trebuie sa lupte in arena Colosseum-ului, unde se remarca si obtine simpatia poporului. Lupta finala este chiar cu Commodus, sub privirile a zeci de mii de oameni.

P.S.   Filmul este inspirat dintr-o pagina reala a istoriei Romei, relatata in Istoria romană, a lui Cassius Dio.  Filmul poate fi vazut sau revazut, in aceasta seara, pe unul dintre canalele TV, la ora 20.30. Iar Colosseumu-ul asteapta de 2000 de ani sa fie vazut si revazut. Pe mine m-a impresionat cel mai mult, dintre toate vestigile antice vazute... 


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu